środa, 5 czerwca 2013

pora na rabarbar na rabarbar pora


Murzynki, makowce, itp. powoli odchodzą w zapomniane, a na ich miejsce wkraczają sezonowe pyszności.
U mnie w kuchni trwa właśnie rabarbarowe szaleństwo, ale już za chwilę przyjdzie kolej na truskawki !


Póki co wykorzystałam przepis na ulubione ciasto, tylko zamiast jabłek wrzuciłam rabarbar !


CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 jajka, 16g cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250g margaryny
- 2 łyżeczki proczku do pieczenia

wszystko razem wymieszać i zagnieść.

MASA BUDYNIOWA:
1litr mleka, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem i ugotować

Ugniecione na jednolitą masę ciasto, podzielić na 2 części.
Pierwszą część wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, wygładzić widelcem i ułożyć w miarę równo rabarbar.
Na rabarbar wyłożyć gorący budyń, chwilę odczekać, by odparował i na wierzch STARKOWAĆ na grubych oczkach 2część ciasta.

Piec 50minut w 190-200'

Po upieczeniu budyń może być jeszcze rzadki, więc należy odczekać, żeby stężał. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO !








i wersja z jabłuszkami !



2 komentarze:

  1. Asiu, ten rabarbar to przed daniem na blaszkę należy jakoś jeszcze obrobić oprócz pokrojenia w kawałeczki?
    A ciasto po sklejeniu i podzieleniu na dwie części wstawiamy do lodówki, czy w temp pokojowej? Jest na tyle twarde że można trzeć na tarce?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z rabarbarem NIE ROBIĘ NIC, a ciasto owszem - wkładam na kilkanaście minut do zamrażarki :)

      Usuń