czwartek, 27 czerwca 2013

to nie cebulowa, lecz serowa zupa francuska




W sumie nie ma zupy, której bym nie lubiła, ale do tej były to głównie standardy z kuchni mojej mamy: ogórkowa, obowiązkowo pomidorowa z ryżem i kalafiorowa.Jednak obie od jakiegoś czasu mamy ochotę na coś nowego i tak kombinujemy. Ostatnim razem padło na zupę francuską. 
Okazała się strzałem w 10-tkę, bo jest po prostu obłędna !




SKŁADNIKI:
- por,
- mięso mielone 500g,
- pieczarki,
- ser topiony kremowy w kiełbaskach 3szt. (mlekovita)
- kostka wołowa i kostka mięsna

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

- Kostki rosołowe rozpuszczamy w ok 1l wody,
- Por i pieczarki (osobno) podduszamy na maśle, wrzucamy do gotującej się w wody,
- Mięso mielone podsmażamy, lekko solimy i pieprzymy i  wrzucamy do pozostałych składników.
       Całość gotujemy ok 20min, a następnie wyduszamy serki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, magi.
       Po wierzchu możemy posypać pietruchą, która dodatkowo wyostrzy smak tej niebiańskiej zupy !

+ Jeżeli nie mamy w lodówce mięsa mielonego to możemy spokojnie zrobić bez.








1 komentarz: