Wczoraj, przed samym zaśnięciem przypomniało mi się o pulchnej chałce z cynamonową kruszonką.
Modliłam się, żeby szybko zasnąć, bo na samą myśl zaczynało burczeć mi w brzuchu.
W
myślach wyczytała mi chyba siostra, bo dzisiaj z samego rana
zadzwoniła, żebym szybko przyjeżdżała i robimy chałkę ! Potrzebny mi był
do tego cały arsenał: laptop, aparat, mikser i reszta niezbędnych
rzeczy.
CZEGO POTRZEBUJEMY:
4szklanki mąki pszennej,
pół kostki drożdży,
6łyżek cukru,
2 jajka,
szklanka mleka,
4łyżki masła,
szczyptę soli,
CIASTO:
Pół szklanki mleka lekko podrzgać, dodać drożdże; łyżkę cukru; łyżkę mąki, dokładnie utrzeć i postawić w ciepłym miejscu (może być lekko nagrzany piekarnik) do wyrośnięcia.Utrzeć jajka z 5łyżkami cukru do białości.
Masło stopić w 0,5szklanki mleka (np. w mikrofalówce) i pozostawić do wystygnięcia.
Makę przesiać i dodać szczyptę soli. Zrobić dołek, dodać (wyrośnięty już) odczyn, utarte jajka, roztopione masło i porządnie ucierać. Ja robiłam to w robocie kuchennym i wszystko dodałam od razu. Miksowałam na najwyższych obrotach przez ok. 5min.
Odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
KRUSZONKA:
( u mnie wszystko na oko)
3łyżki masła,
2łyżki cukru,
ok 0,5szklanki mąki,
0,5łyżeczki cynamonu
Ciasto dzielimy na 3 części
I z każdej rolujemy takie wałeczki pozostawiając nieco grubsze na środku
zaplatamy jak warkocz i końce chałki zawijamy pod spód
Możemy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy kruszonką (nas trochę poniosło) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180' na 25min.
+ filmik, który może Wam pomóc
http://www.youtube.com/watch?v=sQlxh--WUqU&feature=youtu.be
Dlaczego mój piekarnik wyzionął wczoraj ducha?! Chałka domowej roboty musi smakować niesamowicie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń