Maczki, bitki i baletki - jak zwał, tak zwał, lecz bez wątpienia ich smak należy do tych najbardziej zapamiętanych z dzieciństwa.
Mogłabym pójść na łatwiznę i po prostu je kupić, ale po pierwsze rzadko kiedy trafiam na świeże, a po drugie nic tak nie cieszy jak własne UDANE wypieki !
Przepis jest tak banalny, że już po 20min możemy zajadać nasze
MACZKI, BITKI i BALETKI !
- białka ubić na sztywną pianę,
-dodawać powoli cukier łyżeczka po łyżeczce,
- dodać żółtka i dalej miksować
- powoli wsypywać PRZESIANĄ mąkę i DELIKATNIE wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą)
Na papierze do pieczenia formować ciasteczka za pomocą rękawa (można zrobić również dziurę w woreczku foliowym czy zrobić to po prostu łyżeczką) i posypać makiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180' przez 10 minut
Posmarować dżemem lub marmoladą. Ja polecam wieloowocową marmoladę.
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńboskie ! robie to dzis !
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis!:)
muszę wypróbowac!
OdpowiedzUsuńSuper, zrobię dziś! :) Ostatnio również kupiłam, a nie wpadłam na pomysł, żeby je po prostu zrobić..
OdpowiedzUsuńPoza tym, zrobione samemu, są lepsze bez tej niepotrzebnej chemii ;)