piątek, 5 kwietnia 2013

maczków paczkę!












Maczki, bitki i baletki - jak zwał, tak zwał, lecz bez wątpienia ich smak należy do tych najbardziej zapamiętanych z dzieciństwa.

Mogłabym pójść na łatwiznę i po prostu je kupić, ale po pierwsze rzadko kiedy trafiam na świeże, a po drugie nic tak nie cieszy jak własne UDANE wypieki !

Przepis jest tak banalny, że już po 20min możemy zajadać nasze
MACZKI, BITKI i BALETKI !

- białka ubić na sztywną pianę,
 -dodawać powoli cukier łyżeczka po łyżeczce,
- dodać żółtka i dalej miksować
- powoli wsypywać PRZESIANĄ mąkę i DELIKATNIE wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą)

Na papierze do pieczenia formować ciasteczka za pomocą rękawa (można zrobić również dziurę w woreczku foliowym czy zrobić to po prostu łyżeczką) i posypać makiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180' przez 10 minut

Posmarować dżemem lub marmoladą. Ja polecam wieloowocową marmoladę. 








4 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie ! robie to dzis !
    dziekuje za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, zrobię dziś! :) Ostatnio również kupiłam, a nie wpadłam na pomysł, żeby je po prostu zrobić..
    Poza tym, zrobione samemu, są lepsze bez tej niepotrzebnej chemii ;)

    OdpowiedzUsuń